Trouw met mij ;-)
Als ik trouw ben aan mezelf, is er altijd wel een tinteling of een rust die me bevestigt: 'dit is goed voor mij'.
En soms ben ik het spoor wat bijster en is er een licht misselijkmakende onrust omdat ik ontevreden ben over hoe ik dingen al dan niet gedaan heb, over beslissingen die ik al dan niet genomen heb, over de rush waarin ik me een tijdje liet meeslepen...
Heel vaak word ik dan quasi onbewust gedreven door wat ik DENK dat beter, sneller, hipper, cooler, professioneler, meer zoals anderen het doen ... MOET. Iets wat we menen dat moet opdat het er voor anderen goed zou uitzien maar waarbij we het contact met onszelf verliezen.
Voor altijd zonder inspanning trouw zijn aan jezelf bestaat niet. Wel: alert blijven invoelen zodat we onszelf telkens snel weer op het juiste spoor kunnen zetten.
Enkele tips:
1. Vertrouw op je lichaam.
Zoek het verschil tussen wat goed voelt omdat anderen het goed zullen vinden EN wat goed voelt vanbinnen in je lichaam: de innerlijke rust die je kan voelen of net het innerlijk bruisen van blijheid als je iets doet wat echt JIJ is.
Ons hoofd is een nuttig instrument om op een minimum van tijd te vertrekken van 1 ding en er 800 andere dingen bij te betrekken. In sommige situaties is dat bijzonder handig maar het kan ook verwarrend zijn of ons met foute informatie opzadelen. Ons hoofd maakt met plezier en in topsnelheid van een mug een olifant.
Ons lichaam daarentegen verzint nooit iets. Als iets niet bij ons past gaan we vaak wat afweziger zijn, wat slaperiger soms zelfs en snel afgeleid. Als we spontaan van binnenuit beginnen te zingen 'I feel good nanananana...' dan kan je er van op aan dat het wel snor zit. Onze levendigheid voelen los van zowel de complimenten als van de kritiek van anderen is de (soms subtiele) taal van ons lichaam.
IDEE: zet regelmatig ritmische muziek op die jij mooi vindt en dans af en toe in je keuken, living,... om je lichaam wakkerder te maken
2. Er is een verschil tussen wat echt JIJ is en tussen wat je denkt dat je zou moeten zijn.
Er is een verschil tussen wat echt betekenis heeft voor jou en wat je denkt dat zou moeten betekenis hebben op 'deze leeftijd', 'op dit punt van mijn carrière', 'als moeder', 'als single', 'als partner', 'als vriendin', 'als dochter',....
Wees eerlijk als je uitzoekt in welke categorie iets hoort.
IDEE: wees super-alert als je in 'ik moet' of ik zou moeten' gaat denken
3. Zoek uit hoe het best met je innerlijke criticus om te gaan.
De innerlijke criticus is de stem in ons hoofd die op een gemene zwart/wit manier tracht ons onderuit te halen of op zijn minst tracht te weerhouden een volgende stap te nemen: 'want dat kan jij toch niet?', 'daar heb je toch niet het juiste diploma voor?', 'anderen zijn daar toch veel beter in dan jij! '...enz...
Leer het verschil herkennen tussen realistisch denken dat ons dient en het denken van de innerlijke criticus met als enige doel ons bang te maken en uit onze kracht te halen.
IDEE: denk je over jezelf zoals je nooit tegen iemand zou spreken ... dan heb je de Innerlijke Criticus op heterdaad betrapt.
4. Gooi de gedachte overboord dat je altijd meteen moet weten wat goed en waar is voor jou.
Je eigen waarheid leren herkennen en kennen is een proces van voortdurend aftoetsen in mildheid. Soms moet je iets durven laten bezinken alvorens te antwoorden. Soms moet je net in beweging komen om al doende stapje voor stapje te ontdekken en ervaren wat waar en onwaar is voor jou en dan bij te sturen waar nodig.
IDEE: Benoem hoe het voor jou is. Bijvoorbeeld: 'Ik vind het een aantrekkelijk idee maar wil het eerst een nachtje laten bezinken om alles op een rijtje te zetten."
IDEE2: Indien je niet ingaat op een voorstel houd je 'nee' dan kort en duidelijk en verlies je niet in het verantwoorden van je keuze.