Big Mamma Creativity Lab 9

27aug

::: Ietsiepietsie :::
 
Ik doe zelf een planten-giet-experiment. In een warme zomer gaat daar heel wat water naartoe en op een appartement heb ik geen regenwaterput. Ik probeer nu bij alle restjes water na te denken of het ook niet water voor de planten zou kunnen worden. Een restje kruidenthee, mijn handen afspoelen of andere dingen afspoelen waar geen detergent aan te pas komt, ... Voorlopig zien al mijn planten er nog stralend gezond uit, dus ik experimenteer verder. Ik las ook net dat koffie in liquide vorm wat te zuur is voor planten maar dat het een goed idee is om koffiegruis aan je planten te geven, zowel binnen als buiten. Uit koffiegruis is het zuur blijkbaar verdwenen. 

::: Klein en Fijn :::
 

Een tip uit de familie, dankjewel Marleen.
Wat we in onze bloembakken doen, is niet zo onschuldig als het lijkt. Iedereen heeft wel ergens een zak potgrond staan. Die potgrond gebruiken we om onze bloembakken of tuin mee (aan) te vullen. Zo goed als elke zak potgrond (ook de biologische) bestaat voor minstens 50% uit turf. Turf houdt het water vast zodat de grond niet te snel uitdroogt voor onze nieuwe planten of zaden. De turf in onze zakken potgrond wordt afgegraven in veengebieden in Oost-Europese, Scandinavische, Ierse, Russische en Canadese venen. Los van feit dat het in die landen ook de gronden verarmt, komt er nog een hele lading CO2 bij via het vervoer. Turf heeft zeker een functie in potgrond maar is niet onvervangbaar. Zo bewijst onze plantentuin van Meise waar men de turf bewust heeft geweerd. Gaandeweg zijn fabrikanten op zoek naar alternatieven. Maar het is een traag proces en het zal nog even duren alvorens turf helemaal uit onze potgrond is verdwenen. Vandaar een receptje :-)
  

Zelf potgrond maken

Een klassiek basisrecept is
4 delen tuingrond (bij voorkeur zand-leem),
4 delen compost
en 2 delen grof zand of rijnzand.
Tuinier je op klei, voegdan meer zand toe.
Bij een zanderige tuingrond vervang je het extra zand door bladcompost.
Wil je een  luchtig mengsel om te zaaien, dan kun je er kokosvezels aan toevoegen.
Die koop je als een samengeperst blok of baaltje dat je vooraf 30 min in een emmer lauw water laat zwellen. Kokosvezel is luchtig, houdt goed vocht vast, verteert langzaam en is voedselarm.
Wil je nog ecologischer te werk gaan, gebruik dan bladcompost.
Bijvoorbeeld van eik, berk of (haag)beuk in de plaats van kokos. Verzamel in de winter je blad- afval in grote korven en laat de hoop twee jaar rustig verteren. De voedings- waarde van bladcompost is laag, maar het maakt je potgrond wel luchtig. Om planten te verpotten of bloembakken te vullen, voeg je het best extra organische meststoffen toe en beendermeel. Alle ingrediënten zijn te koop in het tuincentrum.

Het recept vond ik in een publicatie van VELT. 

 



::: Groots :::

HOE WE ONS WEER KUNNEN THUISVOELEN OP DEZE AARDE
Ruben Jacobs is cultuurfilosoof. Hij benoemt in een aantal metaforen welke shift onze wereld nodig heeft: van de mens centraal naar het centraal stellen van het hele ecosysteem. 

1. Denken als een berg
Denken als een berg is het openstellen voor de volledige kennis en waardering voor de diepgaande verwevenheid van de elementen in het ecosysteem. Wanneer je dat niet doet, vernietig je uiteindelijk de omgeving waar je zelf ook afhankelijk van bent.

2. De theaterdoeken van de voorstelling 'Mens'
"Wat altijd lang als neutrale achtergrond fungeerde, de 'natuur', begint zich steeds meer op de voorgrond van de menselijke cultuur te manifesteren. Het podium begint mee te spelen, de theaterdoeken van de voorstelling 'Mens' komen naar beneden en het legioen van niet-menselijkheid wordt opeens zichtbaar. (...) het dominante moderne Westerse bewustzijn dat de natuur altijd beschouwd heeft als rustige achtergrond waartegen het menselijk handelen zich afspeelt. Het resultaat: achtergrond wordt voorgrond en het coulissen-denken wordt vervangen door denken in relaties en verwevenheden."

3. De mens is niet langer de maat der dingen
De uitdaging is erin is gelegen de mens niet langer als maat der dingen te beschouwen, ten gunste van de zorg en aandacht voor het niet-menselijke. 

Je kan het hele artikel hier lezen, met dank aan Mina. Daar Ruben Jacobs een cultuurfilosoof is, neemt hij je in het artikel ook mee langs vele denkers. Een artikel voor wie graag de mentale oefening via filosofen, denkers en kunststromingen mee maakt. 



Creativiteit is zoveel meer dan tekenen, schilderen, schrijven, beeldhouwen, ...
Het is het inzetten van onze levensenergie voor iets nieuws.

:::

We leven in turbulente tijden: hele wouden branden af. Aardbevingen, stormen en overstromingen teisteren plekken over de hele wereld. Miljoenen mensen zijn op de vlucht in erbarmelijke omstandigheden. Mensen verwoesten de aarde en zichzelf.
 
:::

We hebben nood aan ieders talent en gave om het hoofd te bieden aan deze uitdagingen.
We moeten het verdriet durven voelen rond wat ons omringt.
Om daaruit creatief onze gaven te putten voor een betere wereld. 

:::

We hebben nood aan elke vorm van activisme.
Alles wat ons helpt om meer verbinding te creëren.
We hebben mensen nodig die op de barricades willen gaan staan. Mensen die poëzie schrijven. Boeren. Moeders. Vrouwen zonder kinderen. 

:::

Het ietsiepietsie, het kleine, het grootse.