En hoe zit het dan met de mannen?

26okt

"En hoe zit het dan met de mannen...?"
Hoe meer vrouwen ik begeleid, hoe vaker de mannen vragen stellen als:
'Wat doe je dan precies in jouw workshops?'
'En voor mannen doe je niets?'
'Wat moeten mannen dan doen?

Mannen zijn op zijn minst gezegd nieuwsgierig naar wat die geheime 'toverdrank' nu precies is die vrouwen helpt om in hun kracht te komen. Vaak voel ik in hun vraag ook het verlangen of het uitkijken naar het moment waarop de vrouw(en) in zijn omgeving in hun stralende zelfvertrouwen gaat staan.

Een korte toelichting voor de mannen over vrouwen (in hun)kracht en over de 'geheime toverdrank'
Een beetje geschiedenis
De voorbij eeuwen leefden we in een overwegend mannelijke energie. Daarmee bedoel ik dat mannelijke denk- en doepatronen de norm waren. Vaak beseffen we niet meer in welke mate we die mannelijke denk- en doepatronen hebben overgenomen. De voorbije 50 jaar hebben vrouwen zich erg ingezet om gelijke rechten te verkrijgen, om te mogen werken, om gelijke privileges dan mannen te hebben, om het glazen plafond te doorbreken... Om dit allemaal te kunnen bereiken hebben ze zich ook helemaal moeten zetelen in hun mannelijke energie en kracht. In mannelijke denk- en doepatronen dus. Zo hebben de generaties voor ons heel veel bereikt waar ook wij nu verder kunnen op bouwen. Het is met diep respect en dankbaarheid dat ik kijk naar de strijd en de inspanningen die de vrouwen vóór en voor ons geleverd hebben en de paden die ze voor ons geëffend hebben.
Waar de vorige generaties vrouwen het onrecht voelden en hun mannelijke kracht inzetten om resultaten te bereiken voelen de huidige generaties vrouwen het verlangen naar meer = dieper. Ze voelen de wens om zich op een andere manier te verbinden met zichzelf, met de mensen rondom zich en met de wereld. Ze kennen het brandend verlangen om meer aan de wereld te geven, om mee aan een andere wereld te bouwen.
Mannelijke energie - vrouwelijke energie
Onze maatschappij kantelt op dit moment nog door naar de mannelijke visie en aanpak omdat die lang als de enige ware heeft gegolden. Een mannelijke visie en aanpak toegepast op een man van nu met zijn beide voeten in de realiteit kan je kort samenvatten als:
 

  • Je stelt jezelf een (groots) doel.
  • Je steekt er al je energie in.
  • Je focust enkel daar op.
  • Je verwijdert uit je gezichtsveld wat niet binnen je focus of je visie hoort.
  • Je werkt hard. Je krijgt daar vaak ook energie van. Lange uren en uitputting draag je als een ereteken.
  • Je stuurt eventueel bij als de uiterlijke omstandigheden veranderen.
  • Je komt aan bij je doel, YES en kiest een nieuw doel


Heel veel dingen die wij als vanzelfsprekend beschouwen zoals vele aspecten van de informatietechnologie zijn zo ontstaan, vanuit deze mannelijke spirit. Godzijdank.

NADEEL: Voor een vrouw van nu met haar beide voeten in de realiteit in een 'mannelijke energie'-scenario, loopt het plaatje vaak als volgt:
 
  • Je stelt jezelf een (groots) doel.
  • Je steekt er al je energie in.
  • Je probeert te focussen naast kinderen, familie, huishouden...
  • Je verwijdert wat kan om gefocust te kunnen blijven
{maar je snijdt onbewust je voedingsbronnen af 
* omdat je je hoofdzakelijk focust op erkenning van buitenaf en vrouwen hebben ook voeling van binnenuit nodig
* omdat je vele inspiratiebronnen inperkt daar die toch alleen voor jezelf zijn, ook weer tijd vragen (en die heb je niet) en ook met stilstaan en stilte te maken hebben en dat is iets voor vrouwen die het niet druk hebben
* omdat je de impact en voedingsbodem van open contact met andere warme, oprechte vrouwen onderschat}
  • Je werkt hard
  • Je bent zo vermoeid dat je je motivatie verliest en overal achter de feiten lijkt aan te lopen
  • Je voelt je ontgoocheld en ongedisciplineerd en al helemaal geen supervrouw zoals gangbaar lijkt in de media en om je heen
En wanneer je dit scenario te lang en te vaak doorloopt, blijft de plaat hangen bij uitputting, uitputting, uitputting, vermoeidheid, kortaf, de rek eruit, burn-out of een 'is dit alles?- gevoel'

In grote lijnen:
 
  • Mannelijke energie = focus, drive, vooruitgaan, structuur, strategie, kader
  • Vrouwelijke energie = flow, spontaneïteit, intuïtie, expressie, innerlijk kompas, wijsheid

Om dingen te kunnen bereiken hebben vrouwen de twee nodig. Dé basisvoorwaarde is wel dat ze voldoende tijd heeft om contact te maken met haar lichaam en zich af te stemmen op de waarheid in zichzelf. Dat is haar manier om haar vrouwelijke energie op te laden en om zich op een doel te kunnen richten zonder uitgeput te geraken.
Mijn workshops zijn een plek waar vrouwen met mekaar en van mekaar kunnen leren hoe ze mannelijke en vrouwelijke energie in balans kunnen brengen. Sorry mannen, maar in 2013 lukt dat nog altijd beter als we ons mogen afzonderen en tanken bij mekaar. Het grootste deel van het werk binnen De Grote Vrouw bestaat uit oefeningen om in ons lichaam te komen, om meer bewustzijn op te bouwen rond ons vrouwenlichaam en hoe we kunnen leren kracht en wijsheid uit ons lichaam te putten.

NOG MEER VRAGEN VAN MANNEN

Sommige vragen van mannen verwijzen meer naar de rol van mannen in het algemeen en de rol van de man naast de vrouw die voluit in haar kracht (komt) te staan. Vrouwen van vandaag worden vaak en in uiteenlopende contexten (media, boeken, tijdschriften, cursussen...) aangemoedigd om hun waarheid en hun kracht in te zetten voor een betere wereld. En terecht.
En mannen zijn op zoek naar hun plek naast die sterke(re) vrouwen.
En soms merken mannen ook op dat niet alle vrouwen in hun streven naar een meer vrouwelijke wereld het respect betonen dat de mannen toekomt en blijft toekomen.
Mannen zijn soms terecht bezorgd over de rol die hen te wachten staat als vrouwen krachtiger worden.
Onze kracht naast die van de mannen ligt niet in ons competitief op te stellen tegenover mannen. Wij streven niet naar een vrouwelijke wereld an sich. Een gezond streven richt zich op een wereld waarin vrouwelijkehid en mannelijkheid in balans zijn.
Onze kracht naast die van de mannen ligt niet in hen te copiëren.
Onze kracht ligt wel in naar de wereld kijken en in de wereld staan vanuit de verbinding met ons hart. We willen liefde voelen voor de wereld waarin we staan, voor de dingen die zich afspelen in onze omgeving. Vanuit die verbinding met ons hart, ons mededogen en onze innerlijke wijsheid willen we de wereld ontvangen en willen we aan de wereld geven. Ook naar mannen toe.
Als deze drie - hartsverbinding, innerlijke wijsheid en mededogen- ontbreken in onze relatie met onze man(nen) gaan we zeuren over pietluttigheden, gaan we op hun kap zitten, hen terechtwijzen en verwijten maken. We proberen te manipuleren en controleren. Het is ook onze taak als vrouwen in een wereld waar mannelijkheid en vrouwelijkheid in balans zijn, om mannen met die liefde te omringen zodat zij naast jou in hun kracht komen te staan. Deze vragen houden mij scherp in de relatie tot mijn man(nen).
 
  • Wanneer zeur ik over pietluttigheden?
  • In welke omstandigheden tracht ik (mijn) mannen te controleren en/of manipuleren?
  • Inspireer ik hem/hen?
  • Voelt hij zich gewaardeerd en geliefd door mij?
 

Deze vragen zijn niet bedoeld om onszelf voor het hoofd te slaan. Ze zijn wel bedoeld om ons wakker te houden voor onze eigen valkuilen. Om nadien vanuit kwetsbaarheid, moed en kracht kleine veranderingen in te zetten naar onszelf en naar de mannen toe.

BESLUIT

Als vrouwen in hun ware en authentieke kracht gaan staan en ook die ruimte geven aan mannen zullen mannen op hun beurt ook in hun kracht gaan staan als meer authentieke, bewuste, aanwezige mannen.