De energie-paradox

19feb

Dag Vrouw, dag Man,
In het eerste deel rond energie hadden we het over ons lichaam en ons energieveld dat als een bubbel  uitstraalt rond ons lichaam.

We kunnen leren controleren of we veel of weinig energie uitstralen 
Wanneer we ziek zijn, hebben we een klein energieveld, van enkele millimeters tot enkele centimeters rondom ons lichaam.
Ons lichaam heeft alle energie nodig om te genezen. In dit 'scenario' beslist ons lichaam. 

Maar we kunnen ook zelf leren controleren of we een groot of een klein energieveld hebben
Vaak doen we dat onbewust zoals je misschien vaststelde bij de oefening die bij het eerste deel hoorde. Bij sommige mensen, in sommige contexten maken we ons klein. In andere contexten voelen we wel de veiligheid om ons helemaal in onze volle glorie = in onze grote uitstraling te laten zien.  
Dit onbewust kleiner en groter maken van ons energieveld kunnen we ook bewust maken en leren controleren zodat we zo vaak mogelijk in een groot energieveld kunnen leren staan.

Is een groot energieveld beter?
Er is geen beter of slechter.
Een klein energieveld kan een goede keuze zijn op een receptie waar je ongezien wilt verdwijnen. 
Een groot energieveld zou hier maken dat mensen je blijven 'zien' en blijven aanspreken.

Een groot energieveld: gezien worden, gehoord worden, impact hebben zonder te pushen
Het is belangrijk om je energieveld te leren groter maken en leren behouden terwijl het groter is. Om in je volle uitstraling te kunnen gaan staan. Opdat je gezien en gehoord wordt en zodat je impact kan hebben met je talenten en gaven zonder je energie weg te geven.
Dit is ook angstaanjagend én tegelijkertijd zullen we blijven uitgedaagd worden om meer in ons eigen licht te gaan staan wanneer we het blijven uitstellen. Jaloezie op anderen die er wel voor gaan, je lichaam dat signalen geeft, moeite met zingeving, negatieve gedachten, ... zullen ons uit onze tent proberen te lokken om stap per stap leren in onze volle glorie te gaan staan.
 
Een onbewust klein energieveld kan grote negatieve gevolgen hebben
Een klein energieveld zou eigenlijk alleen een optie mogen zijn wanneer je er bewust voor kiest.
Zoals in het voorbeeld van de receptie waar je ongezien wilt wegglippen bijvoorbeeld. 
Of wanneer je onder collega's wat met rust gelaten wilt worden. 
Wanneer we onbewust blijven kiezen voor een klein energieveld dan kunnen we in een spiraal van negatief, destructief gedrag terechtkomen. 
 

      1. Een negatieve spiraal

Enerzijds negatief omdat we niet ons volle potentieel inzetten in de wereld. Iedereen, elk individu, heeft in de wereld een unieke plek en een unieke taak. Dus als iemand zich in de regel kleiner maakt en bij wijze van spreken onder de radar van het eigen leven doorloopt, dan missen we in de wereld een puzzelstukje. Of een stuk van een puzzelstukje, voor dat domein in je leven waar je niet in je volle kracht gaat staan.
 

     2. Een destructieve spiraal
Hier komt de paradox: een groot energieveld - met de poorten juist afgeschermd -  is veel veiliger dan een té klein energieveld. In ons hoofd hebben we vaak nochtans het omgekeerde voor waar aangenomen: een groot energieveld is gevaarlijker. In een groot energieveld ben je zichtbaarder en hoge bomen vangen veel wind. Maar wanneer je de juiste winddichte bescherming en een steunend netwerk hebt, is veel wind goed te doen. 

Wanneer we onbewust kiezen voor een klein energieveld dan worden we veel sneller het slachtoffer van pesten en agressief gedrag. Mensen die pesten en mensen die zich agressief gedragen gooien alles wat ze lelijk vinden in hun eigen leven en aan zichzelf door hun poorten naar anderen. Bij voorkeur naar mensen met een klein energieveld. 

Herken je dit uit je schooljaren op de speelplaats? Er zijn kinderen die niet meespelen, in hun eigen wereldje zitten en toch niet gepest worden op de speelplaats. Zij hebben een introvert karakter maar hebben hun energieveld wel groot gehouden. Dan heb je teruggetrokken kinderen met angst in hun blik of hun houding. Zij zijn meestal het doelwit van pesten en (verbale) agressie. 

Wanneer je dit herkent .... 
Wanneer je de vorige voorbeelden herkent bij jezelf of bij mensen die je graag ziet, is er één basisregel om mee te beginnen: mededogen. 
Jij en/of anderen hebben toen of nu geprobeerd om een situatie aan te pakken, opgelost te krijgen en je kleiner maken was het enige wat je geleerd had, bij anderen gezien. Er waren misschien ook geen voorbeelden van mensen met een veilige grote energie in je omgeving. Wees mild. 

In deel 3 leren we hoe we ons energieveld kunnen vullen met onze eigen energie.

De oefening staat onderaan de tekst.

Liefs,

Marijke


 
OEFENING
OEFENING 1: Wanneer je je herkent in bovenstaande destructieve spiraal
Schrijf een ondersteunende brief aan jezelf waarin je erkent wat je allemaal geprobeerd hebt om de situatie ten goede te keren. Ook al is het niet gelukt. Als kind maar ook als volwassene hebben we niet altijd de ideale oplossingen. Soms gaan er 5,10, 20, 30 ... jaar overheen om de juiste aanpak te leren, te herkennen, te kunnen toepassen. 
Als je het moeilijk vindt om de ondersteunende brief vanuit jezelf te schrijven, schrijf de brief dan vanuit de stem van de natuur, of met de stem van iemand die onvoorwaardelijk van je houdt.

OEFENING 2: Dagboekoefening: Offers
Welke offers heeft 'je klein houden' je gekost tot op heden?
Geluk, geld, gezondheid, kwaliteit, liefde, relaties, promoties, diepgang, tevredenheid, .....? 
Het is zeker niet de bedoeling om je hierdoor een slachtoffer te voelen. 
Wel om heel bewust te zijn van wat het je gekost heeft zodat je je spier om te willen veranderen aanscherpt. Mensen veranderen niet uit zichzelf. 
Vaak is er ook een vorm van weerstand tegen verandering ook al is het status quo ook niet echt prettig. 
Om de wil om te veranderen groter te maken dan de angst om te veranderen, is het belangrijk om de pijn te voelen van het status quo. Door de offers bewust te maken, vullen we ons vaatje met moed om het status quo te doorbreken en open te staan voor nieuwe patronen.