Big Mamma Creativity Lab 1

04dec
::: Ietsiepietsie :::
 
Ik ben een thee-fanaat. Witte thee zou ik een verslavingske durven noemen en thee zetten heeft zo zijn eigen protocol. 
Maar niets over protocol hier - wel over creativiteit. 
Lees misschien eerst de sectie hieronder bij Klein en Fijn. 
Terug? Lees hier dan verder.
:::
Ik vroeg in mijn favoriete witte thee-winkel (Simon Levelt) of ze ook niet zonder de plasticverpakking konden werken. Eigenlijk komt er bij Simon Levelt al weinig plastic aan te pas, maar ik zag het nut niet van de plastic wikkel rond de doosjes. Dat is ook wat ik hen vertelde, dat een ander merk alle plastic had gebannen en of ze wisten waarom bij hen nog een plastic wikkeltje zat. Dat wisten ze niet maar de volgende keer dat ik langsging vertelde de mevrouw me spontaan dat ze de vraag hadden gesteld bij het hoofdkantoor en dat ze daar opnieuw gingen bekijken of die plastic wikkel nodig is.
Eén vraag en enkele luisterbereide mensen. Ik heb de uiteindelijke uitkomst niet onder controle, maar dit kon ik wel doen.

::: Klein en Fijn :::
 
Piramide-thee. Omdat ik niet de hele dag witte thee kan drinken wissel ik af met kruidenthee van het merk Piramide.
Voorheen een langwerpig doosje met een krakende plastic wikkel errond.
Nu een kartonnen doosje zonder plastic wikkel, ietwat bruinere theezakjes wegens niet meer chloorgebleekt en geen nietjes meer die toch maar compostvervuilers zijn.

::: Groots :::

Henk Tennekes is voor mij een groots man. Tennekes is een Nederlandse toxicoloog die het opneemt tegen de grote chemische concerns die bewust twijfel zaaien over wat die chemie met de natuur, de mens en bij uitbreiding alles wat leeft aanricht. In een interview in de Standaard -zie link onderaan- duidt hij uitgebreid waarom het vijf na twaalf is en wat we nog kunnen doen. 
Tennekes heeft ooit als consultant gewerkt voor chemiereuzen. Toen hij in 2009 een artikel publiceerde waarin hij het effect beschreef van het effect van neonicotinoïden (pesticiden) verloor hij op slag al zijn inkomsten. Ten gevolge van eerder onderzoek naar Dieldrin (een insecticide) verloor hij ook zijn gezondheid - het staat nu vast dat dat onderzoek tot Parkinson heeft geleid. Tennekes geeft ook toe dat wat nu onder vuur ligt - pesticiden, kernenergie en asbest- na de oorlog voor veel welvaart heeft gezorgd op korte termijn. 
Maar dat punt zijn we al lang voorbij. Het is vijf na twaalf. We hebben moedige politici nodig die ter wille van de aarde onpopulaire beslissingen willen nemen. Met de weinige energie die hij heeft blijft hij verder strijden en bewustzijn brengen waar mogelijk. 
De mens is het enige wezen dat zichzelf langzaam vergiftigt, stelt hij.
Diepe buiging voor Henk Tennekes.



Creativiteit is zoveel meer dan tekenen, schilderen, schrijven, beeldhouwen, ...
Het is het inzetten van onze levensenergie voor iets nieuws.
:::
We leven in turbulente tijden: hele wouden branden af. Aardbevingen, stormen en overstromingen teisteren plekken over de hele wereld. Miljoenen mensen zijn op de vlucht in erbarmelijke omstandigheden. Mensen verwoesten de aarde en zichzelf.
 
:::
We hebben nood aan ieders talent en gave om het hoofd te bieden aan deze uitdagingen.
We moeten het verdriet durven voelen rond wat ons omringt.
Om daaruit creatief onze gaven te putten voor een betere wereld. 
:::
We hebben nood aan elke vorm van activisme.
Alles wat ons helpt om meer verbinding te creëren.
We hebben mensen nodig die op de barricades willen gaan staan. Mensen die poëzie schrijven. Boeren. Moeders. Vrouwen zonder kinderen. 
:::
Het ietsiepietsie, het kleine, het grootse.